De waterkant van Pernis: hoe nu verder?

Gepubliceerd op 22 augustus 2017

Arnoud VerheijAfgelopen maand kwamen bewoners, leden van de gebiedscommissie en medewerkers van gemeente Rotterdam bij elkaar om te praten over de toekomst van onze waterkant. Een prachtige plek die een hoop kansen biedt voor ons dorp. Maar hoe benutten we deze kansen? En wat willen we uiteindelijk met deze prachtige plek?

Aanleiding voor de bijeenkomst was de visie ‘Verbinden en verblijven’. Hierin doen de gebiedscommissie Pernis en gemeente Rotterdam een voorstel om de waterkant verder te ontwikkelen. In de visie staan onder meer voorstellen voor horeca, een evenemententerrein, locaties om te vissen, een hondenuitlaatplaats, een uitkijktoren en parkeergelegenheid. Deze plannen zijn overigens niet in beton gegoten.

Tijdens de bijeenkomst was er volop ruimte om opmerkingen te maken over de visie. Zo vroeg een bewoner zich af of Pernis eigenlijk wel een volgebouwde waterkant nodig heeft. Doet dit geen afbreuk aan het dorpse karakter waar veel mensen juist van houden? Een ander was juist weer van mening dat een aantrekkelijke waterkant bijdraagt aan een levendig Pernis en ook kan zorgen voor instroom van nieuwe bewoners en bezoekers​. Dat laatste is erg belangrijk om zelfvoorzienend te kunnen blijven en niet afhankelijk te worden van voorzieningen in de regio.

Ook werden vraagtekens gezet bij de haalbaarheid van het plan. Zijn er (horeca)ondernemers die willen investeren in het gebied? En is er wel genoeg geld om de plannen met betrekking tot de buitenruimte uit te voeren? Hierbij werkt opgemerkt dat de ene ontwikkeling de andere op gang kan helpen. Zo is er nu al de kiosk aan de waterkant, zijn er plannen om de bereikbaarheid te vergroten (bijvoorbeeld door een verbinding met de waterbus) en wordt Pernis in de toekomst mogelijk onderdeel van de Wereldhavendagen. ​

De opmerkingen die tijdens de bijeenkomst zijn gemaakt worden nu gebruikt om de visie verder te ontwikkelen. Uiteraard blijven de gebiedscommissie en gemeente hierbij steeds nauw samenwerken met bewoners en ondernemers van Pernis. De presentatie van de visie ‘Verbinden en verblijven’ en de belangrijkste opmerkingen van de bijeenkomst kunt u HIER terugvinden.

 

Foto: Arnoud Verheij

What Others Are Saying

 1. Arie 23 augustus 2017 at 11:41

  Helemaal mee eens. De Pernisser waterkant is nog het laatste rustige plekje in heel de omgeving. Ga eens in Rhoon kijken langs de Oude Maas wat daar ‘vernield’ is.

 2. Patricia Plantinga 23 augustus 2017 at 09:48

  Waarom inderdaad de rust wegnemen van de waterkant ? Als je drukte zoekt ga je naar de stad.

 3. Barah 23 augustus 2017 at 08:29

  De paden eerst maar is schoon maken, in de ronding bij de ouderencontainer is het pad bijna dicht vanwege onkruid en brandnetels, en hier daar eerst eens maaien om het er wat aantrekkelijker uit te laten zien. Rond de kiosk is het ook een zooitje, (hoeveel keer al open geweest?)

 4. Janet Beijer 22 augustus 2017 at 18:21

  Heel leuk al die grootse plannen, maar waarom niet gewoon eerst zorgen dat het hele pad langs de waterkant verlicht wordt?
  Inclusief het pad naar de trap bij VV Pernis en het pad naast het voormalige Excelsior Pernis veld.

 5. Debbie 22 augustus 2017 at 17:50

  Ook ik ben het helemaal met mw Bos eens

 6. Marc 22 augustus 2017 at 15:18

  Misschien een aantal zeecontainers in de grond graven als schuilplekken als het weer mis gaat in de achtertuin bij Shell, Esso of één van de andere petrochemische industrie. Maar wat Mw. Bos zegt is ook zeker waar. Waarom moet er iets gebeuren aan de waterkant, wat is er nu mis mee?

 7. Mw Bos 22 augustus 2017 at 10:46

  Ik hoop dat de commissie niet vergeet dat er juist vanwege de rust mensen in Pernis een huis hebben gekocht.

  Mw Bos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *