Kind van de duivel

Gepubliceerd op 15 juni 2017

Column

Op een dag komt mijn doorgaans enthousiaste dochter met een bezorgd gezicht uit school. Haar onschuldig ogende vriendinnetje zingt 666 keer per dag dat ze een kind van de duivel is. Vreemd. Ik ken haar alleen als engeltje.
Na enig speurwerk van deze bezorgde ouder blijkt het te gaan om een nummer van rapper Jebroer en ‘good old’ dj Paul Elstak. Ik citeer een stukje tekst:

‘Ik ben een kind van de duivel
Mama, jij hoeft niet te huilen
Feesten, alsof elke dag hier mijn laatste is
Hoop dat je deze draait op mijn begrafenis
Ik ben een kind van de duivel
Mama, jij hoeft niet te huilen
Feesten, alsof elke dag hier mijn laatste is
Hoop dat je deze draait op mijn begrafenis

Ik hoef geen speech
Ik hoef geen bloemen
Gooi drank en drugs over mijn kist
Alles wat ik wou in het leven was dit
Fack it’

Pittige tekst. Pittige clip. Pittige beats.

Kerken en christelijke gemeenschappen veroordelen deze tekst. Snap ik. Intern praten ze er veel over. Mét elkaar. Vanwege de ontstane commotie heeft Jebroer verklaard dat het niet zijn bedoeling was christenen te beledigen. En dus wilde hij onlangs graag in gesprek komen met mensen die moeite hebben met dit nummer. Op deze uitnodiging is men niet ingegaan en wordt nog steeds niet ingegaan. Men praat dus wel mét elkaar, maar niet met de rapper.

Vind ik een gemiste kans.

Het is veilig om te (ver)oordelen als je ‘onder elkaar’ bent. En makkelijk. Maar hoe deed Jezus dat? Die zocht wél de dialoog met andersdenkenden. Zelfs met hoeren, oplichters en misdadigers.

Ik ben absoluut niet blij met Jebroers liedje, laat dat duidelijk zijn. Luister zelf, bekijk de clip en vel je eigen oordeel. Waar ik me echter over verbaas is het klimaat waarin ‘het gesprek’ wordt gevoerd. Beter gezegd; waarin dit gesprek niet wordt gevoerd. Zonder dialoog is er namelijk geen gesprek.

Voor mij daarom geen duivels dilemma om wel of niet het gesprek aan te gaan met een rapper als Jebroer over het wederzijdse hoe, wat en waarom. Een uitgestrekte hand van je ‘vijand’ niet accepteren vind ik bijna net zo kwalijk als beïnvloeding van kinderen door de teksten van deze rapper.

Iemand die roept dat hij een kind van de duivel is en drank en drugs over zijn kist wil verdient in mijn optiek, ondanks mijn afkeer, op zijn minst een inhoudelijk pastoraal gesprek.

J.

 

What Others Are Saying

 1. aad 30 juni 2017 at 13:08

  beste bas nu nog even druk met north sea jazz in Ahoy
  maar daarna wil ik best een bakje koffie ( met een heerlijk gebakje van de warme bakker natuurlijk ) bij je komen drinken hoor .

  • B. Ruizeveld de Winter 2 juli 2017 at 16:40

   Beste Aad,
   Weet je hartelijk welkom, ik laat me door jou graag verrassen met wat lekkers :-)
   Kijk nu al uit naar onze ontmoeting.

 2. Ans van Gruijthuijsen 25 juni 2017 at 19:02

  Beste Elisa,

  Wat heb jij een mooi stuk geschreven. Duidelijker kan het niet, mijn complimenten. Zowel jij als Aad slaan de spijker op zijn kop en zien gelukkig de humor van Halloween in.

  Ans

 3. Jan Klaassen 25 juni 2017 at 01:20

  Het is voor de jeugd stoer om een corrupte moraliteit te hebben. Ben hier zelf ook mee op gegroeid net als ieder. Het is alleen dat de snelheid en de hoeveelheid aan corrupte moraliteit alsmaar groeit.

  Van Disney meisje tot Twerken in je onderpur. (Ik heb het hier over alle Disney prinsesjes die allen graag de nieuwe “Madonna” willen worden). In het geloof is moraliteit ook ver te zoeken aangezien deze al eeuwen bezig is met het teren op zichzelf. Ramen in kerken staan dicht en zo zal er zich nooit een frisse wind gehoren geven of gehoord worden.

  In deze eeuw is het vooral van belang om er uit te springen tussen de massa. Lukt dit niet goedschiks dan gaat dit kwaadschiks. Kinderen groeien op in een wereld waar controversie het gesprek van de dag is. Aangezien zij oudere als voorbeeld zien nemen zij zich voor dat zei ook controversieel moeten worden om dan ook aandacht te krijgen van alles en iedereen.

  Doordat we nu de verbintenis van het internet hebben wordt een hoop overzien. En alleen uitblinkers vallen op. En zo verdrinkt men langzaam van hype tot hype om alsmaar weer zichzelf te verliezen in de massa om zich heen. Door te vragen wat wil je worden en wie is je idool wordt jezelf zijn in de vergetelheid gebracht. En zo wordt alles en ieder deel van de massa. Aangezien het makkelijker is de aandacht te trekken van een massa dan van een individu is het voor de machthebbende alleen maar aantrekkelijk om deze hypes en verheerlijking ervan aan te sterken. Goed voorbeeld hiervan is de huidige stand van de media.

  Ik snap ook waarom gelovigen dit al een benaming geven als “de Duivel” omdat hiermee het ook makkelijker is voor geloofs-gezinden om weer een groepering te vormen in uitsluiting van “de Duivel” en zijn aanbidders. Hierbij is weer duidenlijk dat het Christendom incompleet is en daarmee in verval blijft. Jammer genoeg zijn de boeken van Henoch nog steeds niet verworven met de Bijbel hierbij blijft de conceptie van het goede en kwade incompleet. Aangezien “de Duivel” een kind van god is en god al zijn kinderen lief heeft en alleen maar liefde naar dien heeft. Vind ik het een groot mysterie waarom deze God zijn engel verbannen heeft naar de eeuwige verdoemenis. Als god echt een lieve heer was en all in zijn rijk lief heeft. Dan zou hij ook vergevens gezind zijn naar “de Duivel” ondanks dat hij tegen hem gekeerd is.

  te lang niet gelezen: Mensen zijn schapen en schapen gaan waar gras is. Het gras is altijd groener aan de andere kant. En het hek is van de dam.

  Ja Bas ik kom ook graag bij je op de koffie voor een babbeltje.

 4. aad 19 juni 2017 at 13:25

  Halloween wordt gevierd om de angst voor de dood weg te halen .
  het waren in oude tijden juist de ouderlingen die de jeugd angstig maakten met
  de duivel en dergelijke .
  deze angst wordt nu weg genomen omdat je nu van de geest/duivel juist een snoepje krijgt .
  weg angst
  maar die duivel heeft eigenlijk vroeger ook niet bestaan .
  maar ook toen ging men het dialoog niet aan .

  aad

  • B. Ruizeveld de Winter 20 juni 2017 at 09:50

   Beste Aad,
   Je zult begrijpen dat ik het niet mee je eens bent en ik begrijp werkelijk niet dat jij de dood/duivel omhelst.
   Stel dat jij door een dronken automobilist om het leven komt, zouden jouw kinderen van die chauffeur een snoepje willen? Of stel dat jouw dochtertje wordt misbruikt, zou jij de dader een snoepje geven? Kortom genoeg stof om door te praten.
   Het is niet mijn bedoeling een pennenstrijd met je te voeren, vandaar mijn vraag aan jou om jouw naam, adres of telefoonnummer te geven. Dan gaan wij een dialoog aan.
   Met een hartelijke groet en graag tot ziens,
   Bas (ouderling)

   • aad 21 juni 2017 at 09:30

    beste bas
    ik hoop wel degelijk dat mijn kinderen een snoepje accepteren,
    hoop eerder dat ze niet te veel alcohol drinken , dat zou ik erger vinden .
    de stelling misbruik van mijn dochtertje gaat mij te ver .
    het woord MISBRUIK MAKEN VAN is wel een dialoog waard .
    maar maak je niet zo druk om de jeugd en hun muziek keuze .
    in de jaren zestig was de muziek ( rock en roll ) ook een probleem .
    de meeste van deze jeugdigen die toen hier op danste en deze nummers prachtig vonden .
    zijn nu regering leiders, bank directeuren, ouderlingen , gewoon mens zoals jij en ik .
    effe chillen man zou de jeugd van nu zeggen .
    het is beter je energie te steken in het verbeteren van deze wereld.
    en die begint al bij het stopen voor een rood stoplicht .
    Dan er alleen maar over te klagen.
    en daar heeft Elisa een punt .

    groetjes aad

 5. B. Ruizeveld de Winter 19 juni 2017 at 12:12

  Beste J.
  Ik begrijp wat je bedoelt, maar kan je het niet omdraaien?
  Hoe komt iemand erbij zo’n tekst te schrijven en zo’n liedje te zingen?
  De “kerken” hebben, helaas, meestal al een slechte naam en als die zich dan ook nog eens bemoeien met hedendaagse teksten en gebruiken, dan is de kans groot dat dat niet in dank wordt afgenomen en wordt dat eerder tegen hen gebruikt.
  Hoe komen wij er vandaag de dag bij om de dood te vieren (huidige Halloweenfeesten) ? Of nog afgrijselijker om te juichen als bootvluchtelingen verdrinken of blij zijn als er door honger en dorst miljoenen sterven, waardoor zij geen beroep kunnen doen op onze welvaart?
  Laten wij maar voor de spiegel gaan staan, ons afvragen waar wij mee bezig zijn en ons bezinnen op ons bestaan en onze samenleving? Samen leven is een opdracht voor het leven voor ons allen en geen statistisch gegeven.
  Wie doet er mee?
  Bas

  • Elisa 20 juni 2017 at 10:35

   Beste Bas Ruizeveld de Winter.

   Deels met U eens maar tegelijkertijd zie ik een kans Kerk en jongeren dichter tot elkander te brengen, door juist in de kerk dit bespreekbaar te maken te samen met de jongeren en mogelijk je broer.
   Wederzijds respect en dialoog kan deze kloof overbruggen.
   De Jongeren van tegenwoordig uiten zich graag aan de hand van Rap en zo worden velen bereikt, mijn ervaring met jongeren is dat als er niet afgewezen word, zij de vrijheid krijgen het te verwoorden op hun manier in een rap die hen aanspreekt zij meer open staan voor ander woord.
   Halloween is ook zoiets, het word allang niet meer gezien als de opstanding der doden, vraag de gemiddelde jongeren ernaar en het is een griezelfeest, vol schrik snoepjes en lol kortom adrenaline, waar de jeugd van tegenwoordig gek op is.
   Dan kom ik op het punt dat adrenaline voortkomend uit Halloween beter is dan adrenaline door de grens en wetten met voeten te treden om zo aan hun adrenaline kick te voldoen.Uw stukje rondom vluchtelingen vind ik niet horen in dit relaas, dat is politiek en politiek staat en kerk behoren in mijn optiek besloten te zijn.
   Doch kan ik mij niemand voorstellen die juicht om verdronken vluchtelingen, dit zijn net als ons mensen of zij nu wel of niet oorlogs of economisch vluchteling zijn.
   U zegt dat miljoenen sterven van honger en dorst, zeer schrijnend dit en daar dit wat aan te gebeuren,maar hen allen hierheen halen haalt de angel er niet uit degene die verhongeren hebben geen geld voor de overtocht zodoende word de echte hulpbehoevende niet bereikt door hen in de EU of Europa binnen te laten. Het probleem zit hem in het zenden van hulp in eigen land en dat het blijkbaar niet of niet voldoende aankomt op plaatsen waar het nodig is al jaren ontvangt Afrika ontwikkelingshulp al jaren werkt het niet. Er gaat wat mis in het systeem.
   Nederland is een welvarend land, met veel werkloosheid, huisvestingstekort, gezinnen met broodnood en een slechte ouderen en jongerenzorg.
   Ik ben voor ontwikkelingshulp in eigen land,mits deze beter georganiseerd word en aankomt daar waar nodig. Maar vooral ben ik voor hulp aan onze ouderen en betere zorg, het opschroeven van de minimum inkomens, het verbeteren van de jeugdzorg en jongeren accomodaties, vooral in Pernis waar telkens opnieuw aan getoornd word, het aanpakken van broodnood en hen die in de schulden leven meer en beter te begeleiden,Het ontwikkelen van werk gelegenheid, realiseren van huisvesting, de Nederlandse normen en waarden terugbrengen in het straatbeeld, het opschalen van lonen van basisschoolleerkrachten,de zorg betaalbaar maken,en voor mij persoonlijk niet onbelangrijk het behoud van de Pernisse uitstraling als dorp.
   Zolang Nederland, Rotterdam en gebiedscommisie Pernis en kerk daar niet in kunnen voorzien, hoe kunnen wij dan de duizenden zo niet miljoenen die onze kant op komen en deze hulp dringend nodig hebben opvangen, bijstaan en begeleiden?
   Een wijs man zei eens help U zelve, opdat U een ander kunt helpen.
   Bij deze een antwoord op Uw vraag, ik doe mee maar nu wie doet er mee om Nederland, Rotterdam en Pernis te helpen, om vandaar uit anderen te helpen.
   Doet U mee?

   Elisa

   • B. Ruizeveld de Winter 22 juni 2017 at 10:31

    Beste Elisa,

    Wat vind je van het voorstel om met elkaar (Aad, jij en ik) kennis te maken en van gedachte te wisselen tijdens een kopje koffie? Als jij mijn broer wilt meenemen, is dat natuurlijk ook goed :-)

    Hartelijke groet,
    Bas

 6. Tamara 15 juni 2017 at 19:04

  Beter had ik het niet kunnen schrijven! Fantastisch stuk weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *