Pen

Column

Pernissers worden door de gemeente Rotterdam uitgenodigd mee te denken over een te vormen toekomstvisie. Mee- en nadenken over Pernis in 2037 met als afsluiter een bitterballetje happen. Prima plan!

Dus doe ik graag mee met ‘gezamenlijke kennis en ideeën bundelen’, zoals in de uitnodiging staat. Ik heb alleen één probleem; ik heb werk. En laat de gemeente mij en mijn dorpsgenoten nou nét op doordeweekse werkdagen uitnodigen om mee te denken.

Op Pernis Online staat een verslag van de eerste bijeenkomst op 11 mei jl. Ter illustratie een foto van voornamelijk grijswijze mannen in een matig gevulde zaal. Is de zaal zo leeg omdat andere Pernissers niet betrokken zijn? Ontbreekt het de wegblijvers aan creativiteit? Is er buiten deze oudgedienden niet méér knowhow in ons dorp aanwezig?

Onzin. Zou de oorzaak van het 'niet-gemêleerde-anderhalve-man-met-een-paardenkop-effect’ kunnen liggen in het gegeven dat het grootste deel van Pernis overdag werkt? Dat Rotterdam deze groep even is vergeten? Een black-outje van de Coolsingel lijkt mij zeer waarschijnlijk.

Als je gezamenlijk na wilt denken over toekomstige onderwerpen als ontwikkeling van haven, economie en imago van Pernis heb je juist óók dorpsgenoten nodig die dagelijks met hun poten in de modder van die werkende economie staan. Deze grote groep met een bak aan denkvermogen, up to date bedrijfskennis en out of the box creativiteit zet je dan toch niet buiten spel? Jammer, niet-doordacht en ronduit dom!

Geef deze toekomstvisie een serieuze kans van slagen en zorg er in ieder geval voor dat iedere Pernisser in staat wordt gesteld mee te denken. Jong, oud, blank, zwart, werkloos én werkend. Dan pas kun je spreken van een GEZAMENLIJKE toekomstvisie.

Ik hoop dat de Coolsingel zich tijdig achter haar oren krabt om te voorkomen dat er straks een mooi visierapport ligt waarin de gemiddelde Pernisser zich niet herkent en dat dat goedbedoelde denktankwerk linea recta onderin een Rotterdamse politieke lade zal verdwijnen.

Vanmiddag is de tweede bijeenkomst van 16.00 tot 17.30 uur. Hopelijk wordt het de laatste keer dat werkende visionaire Pernissers overgebleven koude Rotterdamse bitterballen moeten eten tijdens de informele afronding van een toekomstvisie vergadering.

J.