2018 Tok Maart

U heeft al een tijdje niets gehoord van TOK. En dat resulteert in onrust. Het gonst door de straten in het dorp; ‘Zou TOK nog bestaan?’ Het verlossende antwoord: 

JA!

We volgen nog steeds de Marco Polo route. Niet letterlijk, daarvoor zijn onze financiële middelen nét iets te ontoereikend. Wel figuurlijk in de zin van dat we nog steeds gerechten koken die hij op zijn tocht tussen de jaren 1271 en 1295 n. Chr. op zijn route is tegengekomen. 

Maar liefst 23 deelnemers waren per denkbeeldige riksja op deze avond afgekomen. Na al die jaren blijkt TOK nog steeds in een behoefte te voorzien. Dat is mooi!  En eerlijk is eerlijk: samen koken en daarna samen eten is gezellig en verbindt. 

Wij zijn inmiddels culinair aanbeland in het mooie, grote en vrij drukke India. De keuken aldaar reikt verder dan boeren-, bloem- of witte kool. Onder andere linzencurry, kip madras, Pakora, vegetarisch lekkers en zelfgebakken ‘naanbrood’ stonden op het menu. Toktip: Volgens onze niet al te bescheiden mening zou Pakora niet misstaan op de kaart van snackbar Pernis.  

Zoals altijd werkten we ook deze avond weer in kleine groepjes. En dat gaat fanatiek. Groenten worden nauwkeurig van hun jasje ontdaan, tot de kleinste details gesneden en weloverwogen afgewogen. Roeren gebeurt voor links- en rechtshandigen zowel links- als rechtsom en vice versa en op meditatieve wijze worden kleine draaikolkjes gadegeslagen door bedachtzame pupillen. Serieuze strak geconcentreerde kinderkopjes kijken en denken gerechten regelrecht naar smaakpapilsensaties.  

Wellicht vraagt u zich af waarom onze jongeren zich zo goed kunnen beperken tot het zich concentreren op één taak terwijl ze daar thuis vaak wat minder goed in slagen. Dat heeft met twee dingen te maken. Ten eerste hun passie voor koken en ten tweede worden alle telefoons aan het begin van de avond in een pan gegooid. Wij geloven uiteraard dat het reden 1 is waarom onze jongeren zich zo goed kunnen focussen.

Ondanks deze concentraties aan concentratie hadden we deze avond een paar lichtgewonden te betreuren, maar gelukkig konden deze incidenten worden opgevangen met 3 pleisters. Vermoedelijk 3 gevalletjes van hyperfocus. 

Vanwege de verwerking van 19 teentjes knoflook in de gerechten kon iedereen aan het eind van de avond zonder winterteen verschijnselen naar huis fietsen. Wéér een geweldige TOK-avond op het al zo rijke palmares van TOK bijgeschreven! 

Mocht u tijdens dit verslag denken dat uw zoon, dochter, nichtje, neefje of kleinkind TOK ook superleuk zou vinden en zit hij, zij of het in groep 8 of hoger? Van harte welkom!

Bekijk hier onze Facebook pagina met nog meer informatie.

Tot TOK!