2018 Filefetish Column J

Het is een veelbesproken onderwerp, kost de economie miljoenen en maakt mensen radeloos. Iedere werkdag plegen we massaal zelfkastijding door ervoor in de rij te staan. We proberen onze volkswoede enigszins te temperen, maar het gaat inmiddels bijna niet meer. De rek is er uit. 

Ik heb voor mezelf een manier gevonden ermee om te gaan. Na urenlange zelfreflectie in mijn heilige koe ben ik tot de conclusie gekomen dat ik het probleem beter kan omarmen dan me ertegen te verzetten. Voelt goed, alleen ben ik op zeker moment daarin iets te ver gegaan waardoor ik nu een aandoening heb waarvoor ik mij schaam.  

Ik lijd aan filefetish. 

Ik weet het. Het is een taboe. Misschien ben ik wel de eerste die ervoor uitkomt opgewonden te raken van lange rijende auto’s. Telkens als er een file in de buurt staat wil en moet ik er bij zijn. Het is voor mij een groot voorrecht zó rijk te zijn dat ik met mijn eigen auto deel kán nemen aan deze exclusieve groepsactiviteit. 

In de file kijk ik verlekkerd om me heen. Naar high tech Tesla’s die net zo stil staan als mijn draairaam-brikje en naar enge in donkerblauwe pakken gestoken leasebaklosers die hun frustratie achter hun Ray-Ban zonnebrillen proberen te verbergen. Heerlijk om te zien hoe gelijkwaardig iedereen dan is. En dát is voor mij nou het meest opwindende aan de file!

Onlangs heb ik overwogen te verhuizen uit deze regio, maar ik durf het niet aan. Waar ben je nóg zekerder van files dan in en rondom 010? Bij de Ketheltunnel zit een tunneldosering fetisjist achter de knoppen, de Maastunnel heeft op dit moment maar één buis in plaats van twee en soms zijn we gezegend met een kapot printplaatje in de Beneluxtunnel. En óók de bruggen laten mij de laatste tijd absoluut niet in de steek. Een compleet gestoorde Botlekbrug en de Spijkenisserbrug als ‘runner up’ in de storingscompetitie maken het feest voor een filefetisjist als ik he-le-maal compleet!

Er zullen ongetwijfeld ook mensen zijn die geen filefetish hebben. Geeft niks, hoef je je niet voor te schamen. Ik adviseer Rijkswaterstaat deze groep opgewonden standjes eenmalig tunnel-en-bruggen-fileleed-compensatie te verstrekken in de vorm van teruggave van één kwartaal wegenbelasting. Heel normaal om te compenseren bij een geleverde wanprestatie. 

Nogmaals, voor mij hoeft die compensatie niet, maar ik schat in dat de meeste weggebruikers in onze regio zo’n tegemoetkoming nu wel eens meer dan redelijk vinden.  

J. 

      

  De foto bij deze column komt uit de privé collectie van J.