Vlag

Ich habe es nicht gewusst! 

Zonder dat ik me ervan bewust was, ben ik weer eens racistisch bezig geweest. Volgens Actiegroep ‘#Geen4MeiVoorMij’ dan. 

Deze actiegroep vindt de Nationale Herdenking namelijk een racistische viering. En daarom heeft ze opgeroepen tot het houden van een lawaaidemonstratie tijdens de twee minuten stilte op de Dam vanavond. 

De actiegroep heeft haar standpunt zo weten te draaien dat ze erop uitkomt dat Nederland alléén blanke Nederlanders herdenkt en de koloniale slachtoffers van het voormalig Nederlands-Indië volledig links laat liggen. Ik wil best wel meegaan met het idee dat wij meer aandacht zouden moeten besteden aan ons donkere koloniale verleden, maar een lawaaidemonstratie tijdens die twee minuten stilte? 

Waar is jullie respect gebleven? Zelfs de Federatie van Indische Nederlanders vindt de oproep voor de lawaaidemonstratie schandelijk. Bijna heel Nederland vindt deze oproep walgelijk. 

Hiermee krijg je de handen toch niet op elkaar? Kijk nou eens goed naar de reacties van alleen al de aankondiging van de lawaaidemonstratie. Hiermee oogst je allesbehalve vrede en al zeker geen wederzijds respect. 

Stel je voor. Ben je daar met je opa of oma die zijn of haar omgekomen vader, moeder, broer, zus of kind herdenkt. In een concentratiekamp, door een bombardement of van de honger omgekomen. Ik stel me voor hoe het door hun ziel zal snijden als daar een groep aan komt sjouwen met trommels, fluitjes en toeters om die twee minuten stilte om zeep te helpen. Twee minuten. We hebben het hier over slechts twee minuten op een heel jaar. 

Wrong time, wrong place! 

Gelukkig vindt de rechter dat ook. Frontman Rogier Meijerink van #Geen4MeiVoorMij heeft gisteren een gebiedsverbod opgelegd gekregen. Ondanks deze uitspraak geeft hij aan tóch lawaai te gaan maken tijdens de twee minuten stilte vanavond. 

Tip: doe dat nou niet Rogiertje. Het wordt anders ‘#Geen5MeiVoorJou’, schat ik zo in. 

Wees dus verstandig en blijf weg van de Dam met je gevolg. Ga gewoon na 4 mei op een normale volwassen manier in gesprek met het Nationaal Comité 4 en 5 Mei, bied je excuses aan het gros van de Nederlanders aan voor de term ‘racistische viering’ en ga je mond op Bevrijdingsdag spoelen. De hele dag. Met zeep. 

Héél véél zeep.   

J. 


De column op Pernis Online wordt geschreven door Pernissers en gaat over hun leven in de breedste zin des woords. De inhoud van de column komt dan ook volledig voor rekening van de schrijver ervan. 

Heb je ook een column die je wilt delen met Pernis? Mail hem dan naar info@pernisonline.nl.