2018 Sterretje Gelukkig Nieuwjaar Pixabay

Terwijl ik op mijn filosofa zit, denk ik na over de betekenis van het begrip ‘geluk’. Dus trek ik mijn stoffige ‘dikke Van Dale’ maar weer eens een keer uit de digitale kast. Volgens dit woordenboek wens ik iedereen deze dagen een ‘gunstige loop van omstandigheden’. 

Hm. ‘Gelukkig nieuwjaar’ is taalkundig dus niet zo maar even een formaliteitje. 

Ik weet goed wat een gunstige loop van mijn eigen omstandigheden voor mij betekent: mijn administratie op orde krijgen, conditie weer opnieuw opbouwen en een paar kilootjes eraf. Als ik het jaar dan ook nog eens relatief gezond doorkom kijk ik straks terug op een vrij gelukkig 2018. 

Terwijl ik nadenk over mijn eigen omstandigheden probeer ik me voor te stellen hoe het voor sommige anderen zal zijn als ik ze een ‘gunstige loop van omstandigheden’ voor het nieuwe jaar wens. Hoe zouden zij in het nieuwe jaar staan? 

Hoe om te gaan met de omstandigheid dat je als schoolkind je beide ouders sinds kort niet meer hebt? Of als je beide kleuters in een brand om het leven zijn gekomen? Of als je man een einde aan zijn leven heeft gemaakt door voor de trein te springen en bij deze wanhoopsdaad je 4-jarige peutertje heeft meegenomen? 

Natuurlijk wil ik het nieuwe jaar beginnen met het frisse gevoel van die vrolijke nieuwjaarsduik in Scheveningen. Of dat euforische gevoel van die postcodeloterij truck die in mijn fantasie mijn straat binnenrijdt. Ik heb best zin in een nieuw begin en afsluiting van het oude. Dat is het niet. 

Ik merk alleen dat ik op zoek ben heftige gebeurtenissen van eind vorig jaar een plekje te geven. En als ik al moeite heb om een plekje te geven aan die omstandigheden die niet eens de mijne zijn, hoe dan een gunstige loop van omstandigheden te vinden voor dat schoolkind in Pernis, die vader en moeder in Emmen of die moeder in Zoetermeer?

Daarom ben ik nu vooral in gedachten bij deze mensen. Ik wens ze een jaar van hoop waarin ze zullen worden bijgestaan door liefde-en begripvolle mensen uit hun omgeving. Een jaar om de omstandigheden van ‘2017’ een enigszins gunstige loop in 2018 te geven.  

Gelukkig nieuwjaar!

J. 

De column op Pernis Online wordt geschreven door (oud)Pernissers. Heb je zelf ook een column voor op Pernis Online? Mail hem naar ons via info@pernisonline.nlonder vermelding van "Column".

Foto: Pixabay.com