Pen

'wat fijn dat je er bent
Ben je voor het eerst hier,
of ben je al bekend?’

Nee juf, voorheen was ik nog niet bekend met u, maar u kunt niet bevroeden hoe graag ik les van u had willen hebben. 

U bent een vrouw naar mijn hart. Zonder blikken of blozen snijdt u maatschappelijke thema’s aan, trekt onbedoeld, of toch wel bedoeld, beerputten open en zet u een dikke vette streep door het begrip ‘sociaal gewenste correctheid’. Want wat bent u toch heerlijk perfect incorrect!

Sociaal correct Nederland zit vol met vooroordelen en u legt deze vooroordelen op geheel eigen vileine wijze bloot door met keurig gearticuleerde zinnen gevoelige zaken te benoemen die niet benoemd hoeven worden. Die eigenlijk ook niet benoemd mógen worden. En tóch doet u het. En dat komt aan!

U bent daarom mijn perfecte vooroordeel spiegel.

Hoe raar of bijzonder ik twee homovaders vind? Of hoe bekrompen ik denk of praat over dat Chinese geadopteerde kindje met ‘die oogjes’? Associeer ik misschien ook niet stiekem een hele donkere neger met het beroep schoonmaker? Uuh ja, óók ik zit vol vooroordelen. 

Normaliter wensen we elkaar op social media al snel dood als het over dit soort zwaarbeladen maatschappelijke thema’s gaat, maar op de manier waarop u deze thema’s bespreekbaar maakt vinden we het ineens allemaal leuk, kunnen we er smakelijk om lachen en lijken we eindelijk in staat te relativeren.

U slaagt er in Nederland te spiegelen en tegelijkertijd te verbinden met uw onbedoelde, of dus tóch bedoelde, humorvolle correcte incorrecte uitspraken. U bent uitvinder van het vak maatschappijleer 2.0 en uw wijze spiegelende lessen zijn simpelweg weergaloos!

En daarom verdient u niet alleen een knijter van een carnavals hit, maar wens ik u aan iedere vinger een gouden Televizier ring en zing ik iedere zondagavond om 20.25 uur uit volle borst met u mee:

‘Stamp met je voeten
zet je handen in je zij.
Ik ben Ank
en wie ben jij?’

Uw grootste fan,

J.