2018 Juni Tok Groepsfoto

Vrijdag 22 juni wordt er weer in het Rehoboth en als jij een tiener bent en van lekker eten houdt, ben je van harte welkom. Maar misschien wil je eerst weten wat dat zo'n TOK inhoudt? Lees dan het onderstaande verslag van de laatste TOK, van afgelopen 1 juni. 

De eerste TOK was op 21 mei 2013. 
1 Juni 2018 heeft TOK haar hoogtepunt bereikt. Vraag het een willekeurige voorbijganger, bijvoorbeeld een Dirk Kuyt, en hij zal zeggen dat je moet stoppen op je hoogtepunt.  Maar ja, de vraag is of deze avond wel echt ons hoogtepunt was? Wat gaat er nog meer komen? Worden we opgemerkt door het management van de Bonte Koe? Wie zijn dat eigenlijk? Zouden we door een transfer dan nóg groter kunnen worden en nóg meer tieners het vak van koken zonder zakjes en pakjes kunnen leren?

Vragen, vragen en nog eens vragen. 

Deze editie hadden we middels een smakelijke niet-geheel humorloze uitnodiging de ‘werkploeg’ van het JVR uitgenodigd. We voelden ons namelijk een beetje schuldig. Deze werkploeg treft iedere maandagochtend een incorrecte formatie van dinertafels en fauteuils aan en ziet soms met lede ogen aan dat de zaal niet maagdelijk proper is achtergelaten. Behalve een toezegging van TOK te reflecteren op ons zelfreinigend vermogen, heeft dat de leden van de opruimcoulante werkploeg een uitnodiging voor een exclusief diner opgeleverd.

Maar liefst 17 gasten hadden hier wel smaakpapillen naar en druppelden naar binnen. Het allerbeste van  afgelopen 5 jaar TOK was het minste wat we konden voorschotelen. En zo geschiedde deze dag. 

Op deze avond was het weer leerzaam om te zien dat als je basis ingrediënt maïzena, door welk misverstand dan ook, op is, je altijd kunt overstappen op bloem. Wat ook weer merkwaardig was, was dat de bakpoeder pas boven tafel kwam toen TOK al lang en breed was afgelopen. Tegenslagen worden op TOK altijd weggewuifd als futiliteiten, en daarom slaagden we erin  alsnog 17 gerechten te creëren in anderhalf uur tijd. We hebben het hier niet over het opwarmen van magnetron maaltijden, maar onder andere over 50 pizza’s, 40 bloedheerlijke worsten en multiculturele meergangen menu’s. Andere koek dan kant en klare meuk! Typisch TOK: het toetje bestond uit tosti’s met roomkaas en jam. 

En onze gasten maar eten! En kletsen! Oudere Bourgondiërs en jonge fijnproevers zaten schouder aan schouder en hielden inhoudelijke en geanimeerde gesprekken met elkaar. Onderwijl werden nagenoeg alle borden leeggegeten!

Onder het toeziend oog en de helpende hand van de werkploeg, maakten we het gebouw brandschoon. ‘The day after’ werd er bij de slager en de groenteboer door onze gasten nog steeds lovend gesproken over hun TOK-belevenis van de avond ervoor. 

Missie geslaagd!

Tot TOK! 

De volgende editie van TOK is op 22 juni 2018 om 17.32 uur in het Rehoboth. Als je het leuk vindt om met z'n allen een lekkere maaltijd op tafel te zetten (en die natuurlijk ook op te eten!), ben je van harte welkom. Breng wel je theedoek mee!