2018 Barbera Van Kalken

‘Those who are dead, are not dead
They're just living in my head’

-Coldplay-

Ik weet het. We gaan allemaal dood.

Natuurlijk weet ik dat je al lange tijd in de extra tijd van de extra tijd van de verlenging leeft, maar toch komt dit voor mij te vroeg. En niet alleen voor mij, vooral voor jou. Voor je gezin. Familie. Vrienden. School. Pernis. Friesland.

Dit is niet een beetje te vroeg, dit is véél te vroeg. 

Machteloos kijk ik toe hoe kanker jouw lichaam overneemt. Het is geraffineerd. Ongenadig. Allesverwoestend. Ik voel me verdrietig en toch wil ik voorzichtig vooruit kijken. Over die machteloosheid heen. Ik wil jouw vechtlust eer aan doen. Machteloos in een hoekje wegkruipen is simpelweg niet jouw ding. 

En dát vind ik inspirerend! 

Jij regisseert je leven zoals jij dat wilt en kunt. Bent geen wegloper. Opgeven staat niet in jouw woordenboek. Jij ziet altijd mogelijkheden. Artsen zóeken hoop, jij víndt hoop. Een positieve, eigenwijze en wilskrachtige vechtersbaas, dat is wat jij bent. Jij bent zó opportuun dat je in staat bent te geloven dat Feyenoord FC Barcelona op kan rollen. 

Je neemt het leven zoals het is en komt. Verbijt de pijn. Vraagt je niet af waarom jou dit overkomt. Je zorgt voor je man, je geweldige kabouters en andere geliefden. Daarom heb je ‘plan B’ al lang klaar liggen, voor het geval het onverhoopt dan toch mis gaat. Positief ben je altijd, naïef allerminst. 

En nu is dat moment dan toch daar. Voor jou geen ‘Nije dei’ meer, maar voor achterblijvers komen er wel nieuwe dagen. Mét hoop én kracht. Geïnspireerd door jou. Daarom schieten woorden juist niet tekort, maar laat ik ze, net als jij, op papier spreken. Door jou, voor jou en voor vechters die hun eigen strijd nu strijden. 

Uit respect. 

In tegenwoordige tijd, niet in verleden tijd. Jij bent niet dood, jij bent ergens anders. Ergens waar de straten geen naam hebben, maar wel van goud zijn.  

Lieve Barbera, 

Rust zacht. Bedankt voor wie je bent. Wie je blijft. Voor mij, voor velen. Jouw woorden worden mijn lijfspreuk: komt goed! 

J.