Roker Pixababy Cherylholt 209609

Lidl heeft aangekondigd vanaf 2022 geen sigaretten meer te verkopen. Mevrouw Simons-Somhorst van deze supermarktketen geeft in het Algemeen Dagblad aan ‘dat klanten dit gewoon willen’. 

Welke klanten mevrouw Simons-Somhorst? 

Ik kom wekelijks broodjes scheppen bij Lidl, maar heb helemaal niets tegen roken en rokers. Sterker; deze langzaam uitstervende soort wordt jarenlang stelselmatig gediscrimineerd. 

Ik vind dat onterecht, ondoordacht en ronduit verkeerd!

Rokers moeten juist gekoesterd worden. Roken moet je in stand willen houden. Die hele anti-rook lobby en zogenaamde gezondheidsbeweging wordt nog eens ons bankroet. 

Stel je voor. We stoppen allemaal met roken. Utopisch, maar toch. Ik voorspel dat de gederfde inkomsten dan niet te overzien zijn. Door niet-roken verliezen sportscholen duizenden leden omdat onze conditie ernstig verbetert en door niet-roken krijgen we véél minder kanker, hart- en vaatziekten en longziekten. 

Allemaal stoppen met roken is desastreus voor de economie.  

Wat te denken van een aanzienlijke daling van dokter- en ziekenhuisbezoek? Of ineenstorting van de farmaceutische industrie? Of het allerergste; dat we in een rookvrij land duizenden doden mislopen? Niet alleen dodelijk voor begrafenisondernemers, maar vooral voor onze portemonnee. Rekent u eens uit wat een leven per jaar kost. 

Wie gaat het in stand houden van al deze levens betalen? 

U en ik! Via de belasting. En over belasting gesproken; wie dicht het accijns gat van ongeveer € 2 miljard per jaar als er helemaal niet meer gerookt wordt? Juist. Óók u en ik!  

Geef rokers juist daarom de ruimte! 

Dat de gaskraan in Groningen wordt dichtgedraaid is tot daar aan toe, maar ook nog eens miljarden aan opbrengsten door uit de hand gelopen anti-rook campagnes in rook laten opgaan vind ik financieel onverantwoord beleid.

Stop daarom per direct met al die betuttelende anti-rook campagnes, laat rokers in hun waarde en laat ze dus vooral niet stikken.

J. Foto: Cherylholt via Pixababy