Lichtjesavond 2013

Dinsdag 2 augustus 2005
Mijn vader zit in zijn grote gele stoel onder het genot van een sigaartje zijn krant te lezen. Hij leest over Amerikaanse militairen die in Irak zijn omgekomen, een vliegtuigongeluk in Canada en een hittegolf in Roemenië. Een paar dagen later lees ik zijn overlijdensadvertentie in dezelfde krant. Twee dagen voor zijn verjaardag plotseling overleden in zijn grote gele geliefde zetel.   

Woensdag 24 december 2008
Mijn moeder krijgt deze kerst bezoek van mijn zus. Tegen de avond komt mijn zus aan. Het is donker. Mijn moeder staat altijd, enthousiast als ze is, op de uitkijk. Gek genoeg staat ze er nu niet. Mijn zus opent de deur. Ze ziet een glas thee op tafel staan. De thee is donker en ijskoud. Ze loopt naar boven, doet de deur van de slaapkamer open en treft mijn moeder liggend op bed aan. Overleden.

Zaterdag 11 februari 2017
Lichtjesavond op de begraafplaats van Pernis. Ik ben er samen met mijn dochtertje. Het kinderkoor zingt liedjes op de prachtig verlichte begraafplaats. We staan geduldig te wachten om een ballon op te laten, de rij is lang. Het is druk. Wat later maakt ze een bloemstukje, daarna laat ze me trots haar lampion op het ‘Veld van Troost’ zien. Als we langs de algemene gedenkplek lopen wil ze een kaarsje branden. Ik vraag haar voor wie ze een kaarsje wil branden. ‘Voor opa en oma die ik nooit heb gekend’, zegt ze. Liefdevol zet ze het kaarsje neer en daarnaast plaatst ze haar zelfgemaakte bloemstukje uiterst precies en vol eerbied naast het kaarsje.

Ik had niet gedacht dat lichtjesavond mij zó zou kunnen raken.

Uiteraard ben ik niet de enige dorpeling met ‘een verhaal’. Pernis zit vol verhalen. Dorpsgenoten die hun kind verloren zijn. Kleine dorpsgenoten waarvan beide ouders overleden zijn. Een familie in rouw omdat hun geliefde vorige week verongelukt is. Alle Pernisse verhalen in deze column vatten gaat niet lukken. Helaas zijn het er teveel. 

Aanstaande zaterdagavond vindt lichtjesavond Pernis weer plaats. Samen of alleen staan we stil bij ingrijpende gebeurtenissen zonder ons te hoeven schamen voor de tranen die achter onze deuren schuilen. Dit evenement staat voor mij symbool voor een krachtig, kwetsbaar en betrokken Pernis.

Ik wens iedereen een memorabele avond toe en dank de organisatie die dit belangrijke verbindende evenement ieder jaar weer mogelijk maakt. 

J.