Compost Pixababy Ben Kerckx

Hoera! Mijn huis is geschikt om afval gescheiden in te zamelen, aldus Rotterdam. Wist ik zelf niet, maar hebben ze onderzocht op de Coolsingel. En als de Coolsingel het zegt, dan zal het wel goed zijn. 

En ik vind het ook eigenlijk best okay. Het is niet vaak dat ik Rotterdam kan betrappen op goede ideeën, maar ik verdenk ze er deze keer wel van.  

Alle afval in één bak flikkeren vind ik 1988. In dat jaar stampte mijn moeder kapot gedraaide cassettebandjes, restanten Maggi magnetron maaltijd en Raider wikkels aan met een pak yoghurt in de zinken gemeente vuilnisemmer om er vervolgens achter te komen dat er nog een klein laagje zuur in het pak gezeten had, doordat dat zuur van haar ramen afdroop. 

Leuk natuurlijk, maar dit kan gewoon echt niet meer. En dus heb ik snel mijn nieuwe containers besteld. Héél snel. Binnen 9 dagen om precies te zijn. Rotterdam heeft blijkbaar haast en heeft er wat voor over. Prima hoor.  

Ik ben een milieubewuste brave burger. Doe natuurlijk graag mee. Afval gescheiden inzamelen hadden we al veel eerder moeten doen. Of hadden we al die andere keren moeten doorzetten. Nog wel een paar kleine puntjes. Over de containerkeuze en ophaalfrequentie. 

Waarom nog steeds een papiercontainer? De enige container die niet stinkt. Oud papier kun je zelf bewaren en in een gezamenlijke container dumpen. Zet een camera op die verzamelcontainer om te zien wie hem in de fik steekt en je hebt weer een dorpsprobleem opgelost. Lijkt mij beter om die papiercontainer te vervangen of gebruiken voor plastic. Plastic is ‘hot soup’. Plastic is sexy. Plastic is 2018.   

En waarom om de twee weken gft ophalen? Een beetje zomer staat nu al garant voor meer maden in mijn bak dan Pernis inwoners heeft. Hoe zou dat na twee weken zijn? In de kleinste container van 140 liter passen meer maden dan er sterren zijn. Om de twee weken legen van die gft-bak vind ik middeleeuws. En misschien beledig ik daarmee postuum middeleeuwse burgers. 

Als Rotterdam wil investeren in het milieu, investeer dan ook in het leefklimaat en laat ons niet in de stank zitten. Lijkt mij niet al teveel moeite één keer per week gft-afval op te halen. Toch?  

Kort samengevat: nog even finetunen op de Coolsingel en niet bezuinigen op een extra ophaalrondje. Pernis is geen wijk van Napels, maar dé wijk van Rotterdam.  

J. Foto: Ben_Kerckx via Pixabay