Oliebollen

Ja, zo kan ik het ook. 

Als je vorig jaar nog op een respectabele 24e plaats in de AD-oliebollentest bent geëindigd en je bent dit jaar niet te vinden bij de beste 75 bakkers, dan moet je wat doen. En eerlijk gezegd zou ik dat ook doen. 

Dus belde gebakkraam Westenberg zwager André even op. Of Westenberg zijn ballen dit jaar onvervalste kleefpasta’s zijn of dat je er je fietsketting mee kunt smeren of niet, dat maakt niet meer uit, want klef stuiterballetje Hazes himself staat zaterdagmiddag in de kraam! 

Een clever idee van die Westenberg, niets mis mee. En dat ik die André een smakeloos stuk deeg vind, helemaal als hij vanuit de gebakkraam een ode aan zijn moeder zingt, doet nu ook niet ter zake. Mijn punt is dat het Algemeen Dagblad een artikel besteedt waarin datum, plaats en tijd wordt genoemd waarop de volkszanger in die gebakkraam te bewonderen zal zijn. Dit is keiharde ‘free publicity’. 

En die reclame vind ik niet eerlijk tegenover andere bakkers die toevallig geen bekende zwager hebben, maar wel veel liefde in hun oliebolletjes investeren. Dáár besteedt het Algemeen Dagblad geen letter aan. Ook vind ik het flauw dat de krant een gebakkraam die niet eens bij de beste 75 wordt genoemd, op deze manier van reclame voorziet, terwijl het niks met de kwaliteit van de oliebol te maken heeft. En juist dit jaar benadrukt het Algemeen Dagblad ‘alleen maar op zoek te zijn naar de beste bol’. Niet meer, niet minder. 

Ik besef dat ik me met het schrijven van deze column nu ook schuldig maak aan ‘free publicity’, maar het leed is al geschied. Daarom compenseer ik voorgaande onbedoelde reclame uitingen met reclame voor zo’n bakker die geen bekende zwager en geen Algemeen Dagblad tot zijn beschikking heeft, maar wel liefde in zijn oliebolletjes steekt.   

Bakker Dekker. 

Prima oliebollen. En ken je ex-wielrentopper Erik Dekker? Of presentatrice Britt Dekker? Of award winning auteur Thomas Dekker? Allemaal Dekkers! 

Maar die worden niet ingezet door bakker Dekker. Helemaal niet nodig die gekkigheid. Een kwalitatief lekker en prima aanvoelend gaar oliebolletje met een mooi knapperig korstje verkoopt zichzelf. Bespaar jezelf daarom die rit naar schreeuwende Hazes fans in Rhoon en kom naar onze eigen vertrouwde warme bakker. 

Koop vooral elders niet wat eigen dorp u biedt!    

J.