2018 Free Photos Pixabay Column Bloggen Schrijven

Ik maak me zorgen om betuttelingsberichten. 

Het eerste betuttelingsbericht gaat over het spel ‘Kolonisten van Catan’. Dat heette zo sinds 1995, maar de leverancier heeft de naam in 2014 stiekem in ‘Catan’ veranderd. Zó stiekem dat dit bericht pas deze week in de media is verschenen. Wat mij zorgen baart is de reden van de naamsverandering; een paar mensen ervoeren de naam ‘kolonisten’ als aanstootgevend.  

Sorry hoor, maar het gaat hier toch gewoon om een gezelschapsspel? Kom op zeg!

Moet ik stoppen met het spelen van Monopoly omdat alleenheersers doorgaans dictators zijn? Moet ik Risk naar de rommelmarkt brengen omdat landje pik niet meer is toegestaan? Zal ik bij ieder spel alle witte en zwarte pionnen verwijderen om te voorkomen dat wit uit racistisch oogpunt zwart van het bord stoot of andersom?  

Nóg een betuttelingsbericht: paasvuren worden op verzoek van de ‘Stichting Houtrookvrij’ door het RIVM onderzocht in verband met de uitstoot van fijnstof. Er wordt overwogen deze traditie te verbieden bij teveel uitstoot. 

Moeten we ons autopark dan ook maar naar de sloop brengen? Of het Rotterdamse havengebied sluiten? Cruiseschepen verbieden? Daar zijn paasvuren toch heilig bij? Waarom hebben die paar uitstoottypes nu ineens zoveel moeite met deze stokoude traditie? 

Zijn er de laatste jaren niet genoeg oer-Hollandse tradities die met uitsterven bedreigd worden? Ik ga ze niet allemaal benoemen omdat deze column dan te lang wordt en omdat het benoemen van de bekendste daarvan een bak ellende oplevert terwijl het nu pas april is. 

Wat ik me afvraag is, waarom we onze tradities zo te grabbel gooien vanwege een paar lichtgeraakte ultra sensitieve klaagzangers die zo af en toe komen aanwaaien. Waarom nou zo bekrompen dat we de naam van een gezelschapsspel moeten kuisen? Waarom kunnen oeroude Hollandse tradities ineens niet meer? 

Wat een onzin! 

Het wordt tijd voor onttutteling. Ik ga binnenkort maar eens in de leer bij een woongemeenschap die zich de pis niet lauw laat worden. Daar waar ze weten hoe je tradities kunt verdedigen, behouden en koesteren. Ik heb daar respect voor.  

Benieuwd hoe ik word ontvangen op de woonwagenkampschool.  

J.


De column op Pernis Online wordt geschreven door Pernissers en gaat over hun leven in de breedste zin des woords. De inhoud van de column komt dan ook volledig voor rekening van de schrijver ervan.

Heb je ook een column die je wilt delen met Pernis? Mail hem dan naar info@pernisonline.nl.