Pernissimo Lego Piano

Op donderdag 10 november is SBS met een team bij de Burgemeester van Esstraat 34 langs geweest om te filmen voor 's avonds: de enige Lego Piano ter wereld is hier gebouwd. Morgen gaat deze in premiere in Almere, vanavond Pernis in de uitzending!

Pianist bouwt LEGOvleugel op ware grootte met bijna 30.000 tweedehands legosteentjes

Jeroen van Veen, winnaar van NPO Radio4 prijs 2016 en bekend van o.a. de Ligconcerten(TM) nam meer dan 160 albums op met de complete pianomuziek van Einaudi, Glass, Ten Holt, Satie, Pärt, JacobTV, Nyman, Tiersen, Yiruma, Van Veen en vele andere componisten.

Naast componeren heeft Van Veen nog een andere passie: legobouwen. In 2006 schreef hij al Minimal Prelude 18 met de ondertitel Legomuziek. Maar inmiddels is daar een heuse vleugel op ware grootte bijgekomen, gemaakt van ruim negenentwintigduizend tweedehands legostenen.

De gedachte dat kinderhanden op een gegeven moment uitgespeeld zijn met de Lego en deze blokjes dan zo een nieuw leven geven, vond Van Veen een mooie gedachte. Vanuit de hele wereld kwamen er de afgelopen 2,5 jaar zendingen binnen met blokjes, soms veel, soms enkele elementen. Begonnen als een grap en uitdaging met zijn zoons, heeft hij nu toch echt een vleugel van Lego gebouwd.lego-piano-pernissimo

Zijn beide zoons Joeri ( 24) en Fjodor (22) werkten ook veel mee aan de vleugel. Daarmee is het een echte Van Veen & Sons geworden; met een knipoog naar Steinway & Sons natuurlijk. De vleugel is niet gelijmd, dus ook zo uit elkaar te halen. Het spreekt voor zich dat het transport een uiterst voorzichtig klusje is!

Binnenkort speelt hij er ook een voorstelling op met eigen werken. Tijdens de voorstelling wordt ook het ontstaan van de vleugel getoond met foto's over het proces. De vleugel beschikt over een digitaal klavier, maar heeft ook akoestische slagwerkmodules die aan de piano kunnen worden gekoppeld. Daarmee is het niet alleen de eerste Legovleugel, maar ook de eerste hybride vleugel, digitaal en analoog komen bij elkaar.

Nu al heeft Van Veen diverse aanvragen uit het buitenland om met deze vleugel te komen optreden.

www.legopiano.com