2018 Rotte Appel Pixabay

Man, man, man. Wat een bende met die motorclubs. Je zou bijna spreken van motorbendes, maar zó erg is het natuurlijk niet. 

Eerder de Bandidos, deze week Satudarah en daarna volgt ongetwijfeld No Surrender. Het Openbaar Ministerie probeert ze allemaal te verbieden. Ik vraag me af waarom. Dit zijn toch gewoon jongens in stoere lederen outfits die gezellig in clubverband een biertje drinken, lekker aan hun motoren sleutelen en zo nu en dan een afpersinkje doen? Wat is daar nou mis mee? 

Toegeven: af en toe hebben deze clubs een paar rotte appels in hun chapters, maar hé, dat overkomt de beste clubs. Wellicht omdat er wordt gezegd dat het zogenaamde 1%-motorclubs zijn. Die 1% staat voor een onderscheiding die een lid binnen sommige motorclubs krijgt als hij een probleem gewelddadig heeft opgelost. 

Maar om deze clubs nou te verbieden vanwege af en toe die rotte appel? 

Toch nog zo’n aanzienlijke 15% van deze outlaw-bikers heeft helemaal geen strafblad. Gewoon nooit wat gedaan! Slechts 85% van de clubleden is volgens onderzoek niet geheel van onbesproken gedrag. Of eigenlijk geheel niet van onbesproken gedrag. Meestal vanwege geweldpleging, drugs gerelateerde misdrijven en wapenbezit. 

Heb ik de jongens zelf overigens niet gevraagd omdat ik september vorig jaar druk was, daarom is dit onderzoek destijds uitgevoerd door de Universiteit van Leiden en de politie. 

Maar ik geloof niks van dat onderzoek. Ten eerste zijn het maar cijfertjes en je weet hoe het is met cijfers: die liegen. Ten tweede is dat onderzoek uit september 2017 anno 2018 gedateerd. Ik ga ervan uit dat alles binnen de clubs er nu netjes bij staat. Ten derde hebben deze jongens gewoonweg de schijn tegen vanwege hun dreigende uitstraling waardoor ze, geheel onterecht, met 1-0 achter staan. 

Presidenten van de clubs beroepen zich nu steevast op de sterke argumenten dat ze slechts clubs zijn met leden die louter en alleen maar onschuldig op hun motoren rondtuffen en dat ze het ook niet kunnen helpen dat ze zo af en toe per ongeluk een rotte appel in hun gelederen treffen. 

Nou, de eerstkomende keer als ik hun clubhuis bezoek zal ik hun eens even flink de waarheid zeggen! 
En dat is dat ze bij de universiteit en de politie koekenbakkers zijn, ik motoren mooi vind en van appels hou. 

Ook al zijn ze rot.  

J.
 

De column op Pernis Online wordt geschreven door Pernissers en gaat over hun leven in de breedste zin des woords. De inhoud van de column komt dan ook volledig voor rekening van de schrijver ervan. 

Heb je ook een verhaal dat je wilt delen met Pernis? Mail het dan naar info@pernisonline.nl.

Foto: Pixabay