2018 April Tok

Op vrijdag 1 juni wordt er weer geTOKt in het Rehoboth aan de Ozingastraat. Ben je een tiener uit groep 8 of hoger en heb je een theedoek tot je beschikking? Dan ben je van harte welkom om te komen koken én dineren bij TOK!

De avond start om 17:32 uur, de inloop om 17:00 uur en meedoen is gratis. Ter inspiratie vind je hieronder het verslag van de laatste editie van TOK, die werd gehouden in april.

TOK wordt gekker en gekker

De leiding heeft ervoor gekozen de zijderoute van die maffe avonturier Marco Polo te volgen. En dan is een maaltijd van bloemkool, aardappels en een gehaktbal niet exotisch genoeg meer. Gekkigheid! En ik maar weer proberen daar een soort van informatief verslag van te maken. 

Deze keer was het thema ‘Badakhshan’. Wat zegt u? Badakhshan!

Ik vermoed dat Marco himself ook wel enige moeite had met het uitspreken daarvan. Laat staan dat hij zich realiseerde dat dit een behoorlijk onherbergzame provincie van Afghanistan is. Zó onherbergzaam dat het beste vervoermiddel een ezel is waarbij de kans reëel mag worden geacht dat deze zich meer dan drie maal aan dezelfde steen stoot. Helemaal als de ezeljockey zich heeft gelaafd aan het nuttigen van de daar groeiende papaverplanten. De provincie Badakhsan telt ongeveer 905.000 inwoners en de provinciehoofdstad Fayzabad is ongeveer net zo groot als Hoogvliet. Heeft u direct een beeld bij Hoogvliet.  

Maar nu even serieus. De Afghaanse keuken gaat toch echt een stukkie verder dan het bakken van een tulbandcake. Neem nou ‘Korma’. Een heerlijk gerecht dat op deze avond werd genuttigd als soep, terwijl het helemaal geen soep is. Dit komt omdat de bereiding hiervan in de soep liep. De Korma was uiteindelijk lekker en zag er herkenbaar Afghaans uit, voor als je geen Afghaan bent. Ook werd er een variant op baklava gemaakt. Deze mierzoete minimalistische gebitsvernietigende gebakjes kennen we vanuit de Turkse supermarkt. In Afghanistan zijn ze ook zoet, maar daar heten ze ‘Pachlava’. 

We maakten ook nog eens Kaddo Buran, Kulcha, Qabili Palau, Kuku Sabzi, Kip Kebab en Baat. Die laatste is een soort beton pap die smaakte naar… pap. Als de rest van de gerechten u niet bekend in uw oren klinken, kunt u uw plaatselijke supermarkt raadplegen. Daar hebben ze verstand van levensmiddelen. Al die heerlijke menu’s spoelden we weg met verse muntthee.

Vanwege het mooie weer werd er buiten gegeten. Alle pannen waren na afloop leeg. De leiding heeft nog preventieve controles uitgevoerd in de bosjes rondom het terrein, kliko’s gecheckt en op en achter het podium van de JVR gekeken, maar alle eten had zich toch echt keurig netjes een weg gevonden richting  de magen van de 23 deelnemende Tokkers. 

Wat was dit toch een heerlijke tokavond! 

Ben je onder de indruk van TOK, net zoals wij onder de indruk zijn van de Afghaanse keuken? Like dan onze Facebook pagina! Niet likken aan je scherm, maar liken. Bedankt!

Tot TOK!