2018 Free Photos Pixabay Column Bloggen Schrijven

Of mijn voortuin klaar is voor een prijs? 

Bovenstaande vraag werd begin vorige week op Pernis Online gesteld aan deelnemers van de jaarlijkse tuinkeuring. Oók mijn tuin zal worden beoordeeld en omdat die aan de straatkant ligt kan ik me niet onttrekken aan deelname. 

Een gemêleerd gezelschap met groene vingers wandelt meermalen door het dorp en kijkt als een actaea pachypoda of tuinen onkruidvrij en vrolijk beplant zijn. De mooiste en best verzorgde tuinen winnen een prijs. 

Prima initiatief! Ik stel zelfs voor deze tuinkeuring uit te breiden!

Laat ik vooropstellen dat ik nagenoeg niets weet van bloemen, planten en aanverwanten, daarom gebruik ik af en toe dure plantennamen om mijn kennistekort over dit onderwerp te verbloemen. Ik ben het type dat vliegenzwammen proeft, hulstbesjes naar binnen propt en nietsvermoedend ongezien zoetige honing uit een rondendron likt om me vervolgens af te vragen waarom ik ziek word. Die laatste plant wordt ook wel rhododendron genoemd, maar anders snapt mijn oma het niet. 

Als ik als bloemen- en plantenleek door Pernis wandel zie ik jaar in jaar uit op dezelfde adressen tuinen vol staan met eeuwige planten, wilde paardenbloemen en reuzenaronskelken. Met name die laatste staat bekend om zijn rottende geur. Ik vraag me wel eens af in hoeverre deze tuinen een afspiegeling zijn van wat er zich binnenshuis afspeelt.  

Tuinen zijn een visitekaartje, daarmee is iedereen het wel mee eens. Maar denken eigenaren van rampentuinen daar ook zo over? Ik denk het wel. Wat zeggen deze tuinen over de staat waarin hun eigenaar verkeert? Natuurlijk is niet iedere Pernisse tuineigenaar een vlijtig liesje, maar ik weiger te geloven dat mensen bewust kiezen voor een rampentuin.

We kunnen deze onverzorgde tuinen negeren, maar is het niet een idee deze eigenaren hulp te bieden bij het opknappen van hun tuin? Of een praatje met hun aan te gaan over de ware toedracht van hun tuinverwaarlozing? 

Blijkbaar hebben we in Pernis genoeg mensen die tuinen keuren. Dit impliceert dat er ook mensen zijn die tuinen afkeuren. Daarom stel ik voor een tuinafkeuringscommissie in het leven te roepen die het contact aan gaat met deze eigenaren. Niet om te oordelen, maar om de helpende hand te reiken. 

Speciaal voor dorpsgenoten die tegen wil en dank tuinbarbaar zijn geworden.  

J.